Παρουσίαση δίσκου «Φυγή» – Web Music Radio – Μέμη Τριανταφυλλίδου

Την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου, είμασταν όλοι καλεσμένοι στην παρουσίαση του νέου δίσκου του συνθέτη Γιώργου Καγιαλίκου με τίτλο «Φυγή»!!

Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα συναυλιών του ωδείου Φίλιππος Νάκας, ή μάλλον στην κατάμεστη αίθουσα του ωδείου!! Ο κόσμος δεν χώρεσε στους δύο χώρους (κεντρική αίθουσα και θεωρεία) στεκόμενος όρθιος και τη μίαμιση ώρα που κράτησε η παρουσίαση, χωρίς να διαμαρτύρεται, απολαμβάνοντας τα υπέροχα τραγούδια και τους καλλιτέχνες.

Ο συνθέτης Γιώργος Καγιαλίκος τρία χρόνια μετά τα «Εννέα κρυμμένα τραγούδια», παρουσίασε τη δεύτερη δισκογραφική του δουλειά, με τίτλο «Φυγή», λέγοντας ότι σε αυτό το δίσκο, μάλλον καλεσμένος είναι ο ίδιος αφού ερμηνεύει μόνο ένα τραγούδι, με τίτλο “Αυτή η μουσική”, εμπνευσμένο απο το μυθιστόρημα του Ηλία Βενέζη «Το Νούμερο 31328″!

Η Πανδώρα ζητάει απεγνωσμένα συγχώρεση για το κακό που προκάλεσε, ενώ τα αρχαία μνημεία παρακολουθούν βουβά την ανθρώπινη δυστυχία να επαναλαμβάνεται.

Μια φιγούρα στην κουπαστή ενός πλοίου επιζητεί τη φυγή και μια ιστορία αγάπης σαν παραμύθι κλείνει με ένα τέλος πικρό.

Ένα ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου περιγράφει πώς η αγάπη γίνεται θυσία, ενώ το βλέμμα της γερασμένης Ναυσικάς αναπολεί τη χαμένη της νεότητα.

Ένας φαντάρος στη σκοπιά με μόνη συντροφιά το μισοφέγγαρο και μια γυναικεία μορφή που περιμένει υπομονετικά πλάι σε ένα ανοιχτό παράθυρο.

Και τέλος, η μουσική… Τα όργανα που εναλλάσσονται από τραγούδι σε τραγούδι θα συναντηθούν όλα μαζί στο τέλος, λυτρωτικά, δίνοντας μια ευκαιρία να γίνουν όλα πάλι απ’ την αρχή.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με τους Αντώνη Μποσκοΐτη, κινηματογραφιστή – κειμενογράφο και τον συνθέτη Στάθη Γκότση, να προλογίζουν τη νέα δισκογραφική δουλειά.

Στις ερμηνείες εκτός από το Γιώργο είναι οι Μαρία Φαραντούρη, Δώρος Δημοσθένους, Γιάννης Λεκόπουλος, Λίλιαν Τσατσαρώνη, οι οποίοι παρευρέθησαν στην παρουσίαση και τραγούδησαν από δύο τραγούδια ο καθένας, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους.

Πρώτος ξεκίνησε ο Θεσσαλονικιός Γιάννης Λεκόπουλος, που ήρθε από την Θεσσαλονίκη για αυτό το λόγο, ευαίσθητος, αλλά και δυναμικός με αυτή την υπέροχη και καθάρια φωνή του, μας έδωσε το πρώτο δείγμα του τι θα ακολουθούσε και για όσους δεν είχαν ακούσει το δίσκο, ένα δείγμα από τα υπέροχα τραγούδια που περιέχει, ερμηνεύοντας το “Νυχτερινή σκοπιά“, σε στίχους του Γιώργου και το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου ‘Φυγή“, σε στίχους Δημήτρη Αναγνωστόπουλου.

Στη συνέχεια στη σκηνή ανέβηκε η μεσόφωνος Λίλιαν Τσατσαρώνη, η οποία μας ΄ζέστανε’ τη καρδιά με την ερμηνεία της και την αέρινη παρουσία της πάνω στη σκηνή, ερμηνεύοντας το “Στη σιωπή’ σε στίχους της Χριστίνας Κουκέλη και το παραμύθι “Ένα δέντρο μία πέτρα αγαπούσε” σε στίχους του Γιώργου!!

Ο Δώρος Δημοσθένους, ερμήνευσε την “Πανδώρα“, την οποία ο Γιώργος έγραψε ειδικά για τη φωνή του Δώρου και το “Ολονυχτία” σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου! Ο Δώρος μας εξέπληξε ευχάριστα για άλλη μία φορά, ερμηνεύοντας μοναδικά κι αυτού του είδους τραγούδια!

Ο Γιώργος Καγιαλίκος, πήρε τη θέση του στο μικρόφωνο, ερμηνεύοντας το “Αυτή η μουσική“! “Αυτή η μουσική του κόσμου όλο το δάκρυ’!!!, ένα τραγούδι εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα του Ηλία Βενέζη «Το Νούμερο 31328″!!

Η Μαρία Φαραντούρη, επιβλητική και χαμογελαστή, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Γιώργο Καγιαλίκο, λέγοντας ότι έμαθε για τον συνθέτη από κοινούς γνωστούς, άκουσε τη δουλειά του και χωρίς δυσκολία δέχτηκε να ερμηνεύσει δύο τραγούδια του δίσκου, το ‘Στη λήθη των μαρμάρων‘ σε στίχους Δημήτρη Αναγνωστόπουλου:

“Μέσα στη λήθη των μαρμάρων/ κι οι επελάσεις των βαρβάρων/ εδώ Κρανίου Τόπος/ χαμένος κάθε κόπος… ” και το ‘Ναυσικά‘ σε ποίηση του Κορσικανού ποιητή Γκιακούμου Τιέρ και απόδοση στα Ελληνικά του Δημήτρη Αναγνωστόπουλου.

Μία ομάδα εκπληκτικών μουσικών πλαισίωσαν τους καλλιτέχνες με πρωτεργάτη τον σπουδαίο Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο και τους Διονύση Βερβιτσιώτη στο βιολί, Μαρίνο Γαλατσινό στο φλάουτο – κλαρινέτο, Γιάννη Καραμπέτσο στη τρομπέτα και το Γιώργο Βεντουρή στο μπάσο!

Εννέα  υπέροχα τραγούδια, με εκπληκτικούς και γεμάτους νόημα στίχους! ‘Ενα έργο τέχνης που απευθύνεται σε ένα διαφορετικό κοινό, σε ένα κοινό που ψάχνει κάτι διαφορετικό στη σημερινή μουσική!

Μία ξεχωριστή δισκογραφική δουλειά, με σπουδαίους ερμηνευτές και ρομαντικές, αλλά και δυναμικές μελωδίες σε χαμηλούς τόνους, που χαρακτηρίζεται από την ‘ευγένεια’, την ‘πραότητα’, την ‘εσωτερική αναζήτηση’ και τέλος την ‘εσωτερική γαλήνη’!!

Χαρακτηριστικό του ύφους αυτής της δισκογραφικής δουλειάς, αποτελούν τα λόγια του ίδιου του Γιώργου Καγιαλίκου στο ένθετο: «Σε αυτές τις δύσκολες και σύνθετες κοινωνικά εποχές επιμένω να γράφω λυρικά τραγούδια, έχοντας πάντα μέσα μου τα λόγια του Χρόνη Μίσσιου που έλεγε πως στη βάρβαρη εποχή που ζούμε, η μεγαλύτερη επανάσταση είναι να σώσουμε τον ρομαντισμό και την τρυφερότητά μας».

Το Web Music Radio – www.webmusic.gr – μη έχοντας δεσμευτεί με επιβεβλημένες playlists κι αγαπώντας την ελληνική μουσική και τους πραγματικούς ‘Καλλι-τέχνες’, έχει εντάξει στις playlists του τα τραγούδια του δίσκου, προσπαθώντας να βάλει το δικό του λιθαράκι στην γνωριμία των τραγουδιών με το κοινό του. Γι αυτό άλλωστε και σαν σταθμός, αγοράζουμε τα cds των καλλιτεχνών, στηρίζοντας τους και με αυτόν το τρόπο.

Η βραδιά έκλεισε με όλους τους ερμηνευτές, αλλά και το κοινό, να τραγουδάνε όλοι μαζί το ‘Αυτή η μουσική’!!!!

Καλοτάξιδος!!!

http://webmusic.gr/?p=22734