«Φυγή» – Lifo – Αντώνης Μποσκοϊτης

Το CD αυτό είναι η επιτομή του έντεχνου!
Του έντεχνου, όμως, όπως το μάθαμε από τους κύκλους τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη, όχι του άλλου, από τη δεκαετία του 1990 και μετά, όπου έμπαιναν σε ένα δίσκο μπαλάντες, ροκιές, δημοτικοφανή και χασάπικα κι αυτό βλακωδώς ονομάστηκε έντεχνο!
Εδώ, λοιπόν, έχουμε τη δεύτερη δισκογραφική εξόρμηση του συνθέτη Γιώργου Καγιαλίκου που μας σύστησε πριν λίγα χρόνια ο Νίκος Κυπουργός με τα »Εννιά κρυμμένα τραγούδια» του.
Σήμερα ο Καγιαλίκος με δέκα καινούργια τραγούδια μοιάζει να επιστρέφει με το…volume two της εργασίας του, μιας εξαιρετικά καλαίσθητης και ευαίσθητης τραγουδοποιίας δηλαδή, σχετιζόμενης άμεσα με την ποίηση και πάλι, όπως και με μία κλασικίζουσα μεν, μινιμαλιστική δε, ενορχήστρωση (πιάνο, βιολί, κλαρινέτο, τρομπέτα, γαλλικό κόρνο και φλάουτο).
Ενδεχομένως το CD σε κάποιους να φανεί παλαιομοδίτικο, ακόμη και αντιραδιοφωνικό: Δεν διαθέτει κάποιο hit, δεν χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια, δεν ομιλεί περί έρωτος μόνο, μα απ’ την άλλη είναι πασιφανές πως οι δημιουργοί του δεν στοχεύουν σε όλα τα παραπάνω, άρα είναι ειλικρινείς εξ αρχής με τους εαυτούς τους και την ίδια την καλλιτεχνική τους φύση.
Έλα όμως που υπάρχει ένα τραγούδι, »Στη λήθη των μαρμάρων» λέγεται, το οποίο θα μπορούσε να ονομάζεται »Αμφίπολη»! Το ερμηνεύει η Μαρία Φαραντούρη σε στίχους ή, σωστότερα, σε ποίηση του Δημήτρη Αναγνωστόπουλου: Μέσα στη λήθη των μαρμάρων/ κι οι επελάσεις των βαρβάρων/ εδώ Κρανίου Τόπος/ χαμένος κάθε κόπος…Ότι πιο καίριο άκουσα στιχουργικά τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό τραγούδι! Η Φαραντούρη τραγουδάει ακόμη τη »Ναυσικά» σε ποίηση του Κορσικανού Ghjacumu Thiers και σε απόδοση του Αναγνωστόπουλου με την ερμηνεία της στο απόγειο της ωριμότητας της να συγκλονίζει: Γερασμένη τώρα πια/ εγώ κι αν είδα να περνούν/ παιδιά με φλόγα μεσ’ στα μάτια/ για της Ανατολής το θαύμα…
Ξεχωριστές στιγμές του CD είναι άλλα δύο κομμάτια, η μελοποίηση του Καγιαλίκου στο ερωτικό ποίημα »Ολονυχτία» του Νικηφόρου Βρεττάκου με τον Δώρο Δημοσθένους και το »Στη σιωπή» με το στιχούργημα της Χριστίνας Κουκέλη και την ερμηνεία της μέτζο σοπράνο Λίλιαν Τσατσαρώνη να αγγίζουν ευαίσθητες χορδές της γυναικείας ψυχοσύνθεσης.
Άφησα για το τέλος τη »Φυγή», το ομότιτλο κομμάτι, με τους στίχους πάλι του Αναγνωστόπουλου και τη φωνή του Θεσσαλονικιού Γιάννη Λεκόπουλου: Εκεί που μόλις έγραψα ότι το CD είναι αντιραδιοφωνικό ως επί το πλείστον, νάσου ένα τραγούδι, μία μπαλάντα, που δύναται να πάρει όλο το air play στα ερτζιανά, αν…Αν βρεθούν φωτισμένοι παραγωγοί που δεν παίζουν τους ίδιους και τους ίδιους και ενδιαφερθούν πραγματικά για το ελληνικό έντεχνο τραγούδι!
Εν κατακλείδι, μία καλή δισκογραφική εργασία, φτιαγμένη με ειλικρίνεια, ένα έργο τέχνης που διαρκεί 37 μόλις λεπτά, αποζητώντας την επικοινωνία με ένα αμιγώς σκεπτόμενο ακροατήριο.