«Φυγή» – Rejected.gr – Ισαάκ Ιντζεβίδης

Γιώργος Καγιαλίκος – Φυγή

Συναίσθημα και ισορροπημένες ενορχηστρώσεις

Ο Γιώργος Καγιαλίκος ανήκει στο «νέο αίμα» συνθετών.

Παράλληλα με τις κλασικές σπουδές στη θεωρία και στο πιάνο ασχολήθηκε με το τραγούδι και με μελοποιήσεις ποιημάτων. Έκανε την παρθενική του εμφάνιση δισκογραφικά πριν από περίπου τρία χρόνια με τα «Εννέα κρυμμένα τραγούδια» (Orion Music 2011). Το καινούργιο του άλμπουμ, για το οποίο θα γράψω σήμερα έχει τίτλο «Φυγή» και κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2014.
Ξεκινώντας την ακρόαση με το ορχηστρικό κομμάτι «Αυτή η μουσική» έχω να παρατηρήσω ότι ο συνθέτης βγάζει όλο του το συναίσθημα μέσα από τη μελωδία, με μια ισορροπημένη ενορχήστρωση. Αυτά τα στοιχεία- συναίσθημα, ισορροπημένες ενορχηστρώσεις- υπάρχουν διάχυτα σε όλα τα τραγούδια του cd, με τις ερμηνείες να δίνουν έμφαση στους στίχους, έτσι ώστε να μην περνάει τίποτα απαρατήρητο κατά την ακρόαση. Έχω την εντύπωση ότι ο Γιώργος Καγιαλίκος αυτό ακριβώς ήθελε εξαρχής, μια αμοιβαία συνύπαρξη της μελωδίας με τους στίχους, η οποία εκτονώνεται κατά κάποιο τρόπο μέσα από τις ερμηνείες.
Δεν θέλω να ξεχωρίσω κάποια τραγούδια ή ερμηνείες, παλαιότεροι και νεότεροι ερμηνευτές (Μαρία Φαραντούρη, Δώρος Δημοσθένους, Γιάννης Λεκόπουλος, Λίλιαν Τσατσαρώνη και Γιώργος Καγιαλίκος) κρατάνε το ίδιο πετυχημένο αισθητικά αποτέλεσμα. Αξίζει όμως να σημειώσω ότι τους στίχους υπογράφουν, εκτός από τον συνθέτη, οι Δημήτρης Αναγνωστόπουλος και Χριστίνα Κουκέλη, ενώ τον δίσκο ολοκληρώνουν τα ποιήματα «Ολονυχτία» του Νικηφόρου Βρεττάκου και «Ναυσικά» του Κορσικανού ποιητή Γκιακούμου Τιέρ.

κείμενο: Ισαάκ Ιντζεβίδης.

http://rejected.gr/subs/we_like/music/giorgos-kagialikos.html